Кривий Ріг

Обережно, ботулізм! Криворізькі фахівці – про небезпеку та профілактику хвороби


Ботулізм – небезпечне токсико-інфекційне захворювання, яке може призвести до смерті.

 

«До перших клінічних проявів отруєння може пройти від 2-4 годин до 2-4 діб. Як правило, починаються розлади зору: туман, двоїться в очах. Згодом швидко наростають прояви дихальної недостатності, тахікардії. І може настати смерть, тому дуже важливо діагностувати ботулізм якомога раніше, поки токсин ще циркулює в крові і може бути зв’язаний лікувальною сироваткою. Після його фіксації у нервовій тканині, вилікувати людину вже неможливо», – розповіла лікарка з гігієни харчування міського управління Держпродспоживслужби Тетяна Семенова. 

 

Фахівці Криворізького міського управління Держпродспоживслужби закликають мешканців міста не купувати будь-яку продукцію домашнього виробництва на стихійних ринках, зокрема в’ялену й копчену рибу, ковбасу та інші м’ясні вироби. Це небезпечно для здоров’я та життя!

 

“У домашніх умовах неможливо забезпечити контроль належної термічної обробки. Особливо небезпечними є домашні консерви з риби, з м’яса. Краще обирати таку продукцію промислового виробництва. Крім того, паличка клосрідіум ботулінум може бути і в грунті, в річкових водах. Була ситуація, коли чоловік назбирав у лісосмузі грибів, ретельно їх не промив. У результаті троє людей тоді захворіли на ботулізм”, – розповіла головна лікарка інфекційної лікарні Кривого Рогу Олена Партоєва.

 

За останні 2 роки випадків ботулізму у Кривому Розі не було. Та лікарі радять містянам бути пильними й за перших симптомів отруєння терміново звертатися по медичну допомогу.

 

“Яким би захворювання не було, з легким чи тяжким перебігом, потрібно звернутися до інфекційного стаціонару, пройти там нагляд за розвитком хвороби і отримати відповідне лікування. Якщо це легкий або середній ступінь тяжкості, то це симптоматичне лікування. У тяжких випадках  обов’язково потрібно вводити специфічну антиботуліностичну сироватку”, – зазначила Олена Партоєва.

 

Якщо ж плануєте цього сезону робити консервацію, дотримуйтесь правил профілактики захворювань, наголошують фахівці: всі овочі й фрукти треба ретельно вимити проточною водою, обов’язково зі щіткою, щоб добре змити ґрунт. Всі склянки, кришечки треба кип’ятити протягом 10 хвилин.



Джерело https://rudana.com.ua/uk/news/oberezhno-botulizm-kryvorizki-fahivci-pro-nebezpeku-ta-profilaktyku-hvoroby

Back to top button