На Львівщині працює єдина в Україні ферма, де вирощують їстівних жаб

БІЗНЕС
В радянські часи на півдні України, на Харківщині та Закарпатті вирощували жаб в промисловому масштабі, в тому числі на експорт, але жодної інформації про те, як це робити – не збереглося. Відтак, фермерам зі Львівщини доводиться вчитися на своїх помилках
У селі Яблунівка (колишній Буський район) на Львівщині працює єдина в Україні ферма, де вирощують їстівних жаб. Про це повідомляє «Агравері».

Там розповіли, що ферма Tante Snails спеціалізується на французькій кухні, а поруч з нею була місцевість, де збиралася вода, так і вирішили вирощувати жаб, які доповнили гастрономічний асортимент.
Зараз ми на власному досвіді розбираємося, як краще розводити жаб, в Україні цієї справи немає де навчитися, – розповів «Агравері» співвласник ферми Андрій Дзюбан. – Досвід Таїланду нам не дуже підходить, бо там постійно тепло, у нас – інший клімат. В радянські часи на півдні України, на Харківщині та Закарпатті вирощували жаб в промисловому масштабі, в тому числі на експорт, але як саме – цю інформацію ми не знайшли, хоча довго шукали. Не виявили в країні і жодного науковця, який би опікувався цим питанням.

Відтак, каже він, підприємство на Львівщині – єдина українська ферма, де вирощують їстівних жаб. В Україні, за його словами, також працюють експортери жаб’ячих лапок, але вони постачають у ЄС кінцівки диких амфібій, виловлених на півдні Одеської області, в районі Вилкового. З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів, пояснює співвласник ферми.
Читайте також: З’явиться 140 робих місць: під Львовом почнуть виробляти електричні вантажівки
Коли на фермі вирішили культивувати жаб, знайшли вид, який нам підходив, у Франції – гібрид між річковою та озерною жабою. За кілька амфібій заплатили майже 100 доларів. – Пояснює Андрій Дзюбан.
Читайте також: Конкурент Буковеля: у Славській громаді збудують новий гірськолижний курорт
Щоб почати жаб’ячий бізнес, каже підприємець, – треба мати декілька водойм і нічні ліхтарі, які живляться від сонячних батарей: на це світло прилітають комахи, якими жаби і харчуються. Це достатньо простий вид бізнесу для теплої пори року, оскільки взимку жаби зариваються в мул і сплять там до весни.
Головне для нас – не відгодівля амфібій, питання – у відтворенні і розмноженні популяції, – пояснює тонкощі справи Андрій Дзюбан. – Треба зловити момент для вчасного відселення дорослих жаб від мальків. У 2021 році ми зробити цього не встигли. Оскільки жаби – канібали, вони буквально за два дні з’їли все потомство.
Якщо все добре, за літо мальки набирають вагу і вже на другий рік їх можна використовувати як маточне стадо або забирати на переробку, додав він.
Читайте також: Яким буде курс гривні у 2022 році та у якій валюті краще зберігати гроші: пояснює львівський економічний експерт
Підписуйтесь на наш Telegram. Ми цінуємо ваш час, тому надсилатимемо лише ті матеріали, які справді варті вашої уваги.